Rólunk írták: Wang Mester új helyet nyitott az Oktogonnál

Wang Qiang, vagy ahogy a többség ismeri, Wang Mester több mint tíz éve nyit újabb és újabb, a klasszikus kínai konyha egy adott ágára (mint a szecsuáni vagy a kanszui) fókuszáló éttermeket. Idén azonban váltott: a pár napja nyitott Biang Bisztróval kapcsolatban nem a belvárosi elhelyezkedés az egyetlen meglepetés, hanem hogy régiós megkötések nélkül próbálja bemutatni az ország gasztronómiáját. Pekingi stílusú csípős káposzta, hun-tun leves húsgombóccal, sült baozi, sült szezámmaggal töltött golyók – csak pár fogás az étlapról.

Az ember zsinórmértéke a föld, a földé az ég, az égé a tao, a tao mértéke önmaga. A honi kínai gasztonómiáé pedig Wang mester, akinek éttermei jelenjenek meg akár a Gizella utcában vagy a Józsefvárosi piacon, mindig olyat mutatnak, amire nemhogy érdemes, de kötelező odafigyelni. Mégsem (csak) ezért vártuk annyira a Biang megnyitását, hanem a lokáció és a különleges fogások miatt is.

Előbbiről annyit, hogy a Sanghai House-t leszámítva a jó és autentikus fogásokért még mindig Kőbányára, a – séf által is nagyra tartott – Milky Waybe vagy a Spicy Fish-be kell menni. Utóbbit illetően pedig a mester kifejezett célja volt, hogy az aktuális étlap átfogóan, régiós megkötések nélkül mutassa be az „otthoni” konyha legnépszerűbb fogásait.

A már említett helyekhez hasonlóan a belső térben nyoma sincs annak a fajta zsibvásári hangulatnak, amire sokan a „kínai étterem” szókapcsolat hallatán asszociálnak, inkább funkcionálisan, de nem zavaróan steril. A tér nagyobb részét a látványkonyha foglalja el, benne többek közt egy tésztakészítő robottal, ami a látványosságon kívül azt is garantálja, hogy itt tényleg frissen szaggatják a tésztát a különböző ételekhez.

A maradékban mindössze huszonegy ülőhely fért el, érdemes tehát előre foglalni, ha esetleg nagyobb társasággal mennénk – és ha nem a klasszikus „mindenki betolja a rendelését középre és szed a másikéból”-élményre vágyunk. Az adagok ugyanis – bár bőségesek – a kőbányai egységgel ellentétben érezhetően nem ilyen típusú étkezésekre vannak kitalálva.

Az előételek közül a földimogyorós szárított tofu (780 forint) friss és pikáns, izgalmas fogás, nem csak vegetáriánusoknak és vegánoknak ajánljuk, akárcsak a lótuszgyökérkockákat (980 forint) – a zöldség kellemesen édeskés íze jól harmonizált a hozzáadott szósszal.

De kóstoltunk többek közt szójaszószos marhaszeleteket (1280 forint) és a koreaiak kimchijére emlékeztető pekingi stílusú csípős káposztá(780 forint) is; minden hozta azt a minőséget, amiért már anno a Lanzhou is kiemelkedett az egyenkínaiak közül.

Wang Mester éttermei mindig is erősek voltak a belsőségeken alapuló fogásokban (gondoljunk csak a dobrumbás Berényi András által magasztalt Férj és feleség tüdő darabok-ra), így nem csoda, hogy a csípős sertésbelsőséges tészta (1780 forint) volt a vacsoránk egyik fénypontja – pont olyan intenzíven és összetetten fűszeres, hogy mi is elhiggyük: a legjobb ízekért Szecsuánba kell menni.

A tájegység másik klasszikusa, a csirkével/sertéssel töltött sült baozi (4 darab – 1380 forint) könnyed és szaftos, viszont az ízesítése lehetett volna egy kicsit bátrabb is. A rákos-sertésgolyók ropogós rizsbundában (5 darab – 1380 forint) esetében szerencsére egyetlen összetevőnél sem érezzük azt, hogy percekkel a tálalás előtt lett volna kiolvasztva, a panír pedig rengeteget dob rajta.

vegetáriánusoknak jó hír, hogy a saláta (1380 forint) mellett a pirított rizsből és a sült tésztából is van húsmentes opció (1580 forint) és bár utóbbi kóstolásakor kicsit keveselltük a zöldségek mennyiségét, a frissen készült tészta és a szósz(ok) mégis a pozitív irányba billentették a véleményünket. A gái dzsiao rizzsel készült fogások helyett mi végül sült szezámmaggal töltött golyókkal (4 darab – 780 forint) zártuk az étkezét, melyek kicsit a Nutellát idéző játékos édességükkel tökéletes finisszázsnak bizonyultak.

A tervek szerint az étlap bizonyos időközönként változni fog és lesznek olyan ajánlatok is, amelyek csak néhány napig érvényesek. A standard üdítőitalok mellett ázsiai sörökkel (például Ichiban, Tsingtao, Chang) és 68%-os cirokpárlattal (Kao Liang Chiew) is lehet koccintani; minden adott tehát, hogy Wang Mester a belvárosban is megvesse a lábát.

Cikk és képek forrása: https://welovebudapest.com/2018/04/04/wang-mester-uj-helyet-nyitott-az-oktogonnal-biang-bisztro/

Vissza