Mindig meg akartál tanulni pálcikával enni, azért, hogy lenyűgözd a párod vagy csak a kultúrával való azonosulás miatt? Ebben a kis blogbejegyzésben elolvashatod azt a trükköt, amit egy kicsit gyakorolva igazi mesterévé válhatsz az autentikus étkezési módnak!
4 lépés a többi csak gyakorlás kérdése
- Az evőpálcikákat vastagabbik felénél fogjuk meg, a hegyesebb végét használjuk majd az étel felcsípésére, értelem szerűen amilyen kezesek vagyunk abban a kézben.
- Az első pálcikát (ezt stabilabban kell fogni) fektessük a hüvelykujj tövéhez, és szorítsuk a gyűrűsujjhoz.
- A másik pálcikát az első fölé helyezzük úgy, hogy a középső ujj, valamint a mutató- és a hüvelykujj végével érintkezzen. Ezekkel fogjuk a pálcikát kezelni.
- A középső ujjal nyitjuk, a mutató ujjal csukjuk össze a pálcikákat.
- Ne adjuk fel, ha elsőre nem sikerül, ebbe is könnyen bele lehet jönni idővel és egy kis gyakorlással.
Etikett
A pálcikát nem használják zajkeltésre, figyelemfelkeltésre és gesztikulációra. Illetlenség játszani a pálcikával. A pálcikával nem mozgathatnak más tárgyakat.
Nem illik a pálcikára szúrni az ételt. A pálcikákat használaton kívül vízszintesen, egymással párhuzamosan illik letenni, a tányérra, vagy a pálcikatartóra. A pálcikatartó lehetővé teszi a pálcika vízszintes elhelyezését az asztalon úgy, hogy a hegye nem érinti az asztalt.
“ A pálcikát használaton kívül nem szabad a rizsbe vagy a tésztába szúrni úgy, hogy a vége felfelé áll.”
Hasznos Tippek
Pálcikát soha ne szúrjuk bele az ételbe! Az oka igen érdekes, mégpedig: pálcika bármibe beleszúrva nagyon hasonlít a japán és kínai kultúrában használt halotti, temetési gyászfüstölőkhöz, így az etikai kódex tiltása érthető.
Érdekesség, hogy a túlevést a gyomrunk késve jelzi, így mire észrevettük , hogy jól laktunk , már túl is ettük magunkat, ha európai tempóban és eszközökkel eszünk. Viszont a pálcikás evésnél a falatok is kisebbek, lassabban is eszünk így pontosan érezzük mikor töltöttük fel a tankot.