Az ázsiai konyha titkai! Mivel fűszerezz!

Az alábbi cikkben összeszedtük, hogy melyek azok a fűszerek, amelyek a kínai konyha különleges ízvilágának alapjait adják. 

Csillagánizs: Ínyencségre vágyók jellegzetes íze és illata miatt kiválóan használhatják sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák készítéséhez.

Mogyoróhagyma: Hagymáját a vöröshagymához hasonlóan ételízesítésre, főleg húsételek és mártások készítéséhez használják. A mogyoróhagymát a legtöbb helyen salottaként ismerik, de hívják nemes hagymának is, mert az íze kifinomultabb, lágyabb és komplexebb, mint a rendes hagymáé. 

Mustármag: A mustármag a mustárfajok magja, ebből készül a mustár fűszer. A fehér-, a barna- és fekete mustármag váltogatta a népszerűséget az idők során, ám az közös jellemzőjük, hogy bennük található illóolajnak köszönhetik az átható ízt, amely akkor keletkezik, amikor az összezúzott magot vízzel keverjük.
A barna mustármag íze kesernyés, csípős és aromás; a fehér mustár magja édeskés, a fekete mustár magjainak erős, csípős íze van, ám a többi fűszertől eltérően a mustármagnak szinte nincs is illata.

Gyömbér: Szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk. Legaromásabb a friss, nyers változat, melyet meghámozva, reszelve, szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.

Szecsuáni bors: A szecsuáni bors citrusos és tüzes, elengedhetetlen számos keleti fogásban, de a borsnak nevezett fűszer kevésbé autentikus ételekben is megállja a helyét. Csípősségéhez üdítő citrusosság társul, s ez az egyedi ízkombináció teszi olyan ellenállhatatlanná.

Vissza